Най-горе Go to Top

Beside.BGБързи врати

Бързите врати се използват за затваряне на различни по големина помещения, търговски бази, халета и складове, където е необходим контрол на температурата и поддържането им в безпрахова среда и същевременно са с висок трафик на хора и превозни средства – колички, мотокари и електрокари. Най-същественото предимство на бързите врати е тяхната висока скорост на отваряне и затваряне, както и голямата интензивност на работа. Нещо, което със стандартните врати много трудно може да се постигне.

Конструкцията на бързите врати се състои от носеща метална рамка и крило (завеса), изработено от полиестерна тъкан, двустранно импрегнирана с PVC. Завесата е подсилена с хоризонтално разположени метални профили, което я прави устойчива и на силен вятър.

Фирма Бисайд е партньор на италианския производител на бързи врати IPR - фирма с над 20-годишен опит в производството и иновациите на подобен вид врати. Бързите врати на IPR са изработени от висококачествени PVC материали, движат със скорост до 2,5 м/мин и могат да се отварят на практика неограничен брой пъти на ден. Задвижването на бързите врати се осъществява както ръчно, посредством бутон, изнесен шнур или дистанционно управление, така и сензорно автоматично, с помощта на фотоклетки, радари или магнитни индуктивни примки. Сигурността на бързите врати се осигурява освен с горепосочените сензори и посредством предпазен ръб с амперметричен датчик против препятствия.

Бързите врати на IPR дават възможност за вграждане на прозрачни секции. Изработват се в широка цветова гама, което спомага за запазване на интериорния дизайн на помещенията.

Продуктовата гама на IPR включва 3 вида бързи врати:

Flexirun

- Перфектно решение за складове на хранително-вкусовата промишленост, затваряне на хладилни помещения и чисти стаи;

- За интензивна и продължителна употреба;

- Врата, навиваща се на вал, задвижван от електромотор;

- Скорост на отваряне/затваряне – до 2,5 м/сек, контролира се посредством инвертор;

- Изключително плътно прилепване в затворено положение, нулева въздухо- и водопропускливост;

- Съчетание между прецизна функционалност и елегантен дизайн;

- Избор на богата цветова гама и възможност за вграждане на прозрачни секции;

- Висока ударо- и вятъро устойчивост – клас 2 (EN12424);

Belt

Белт врати- Най-доброто решение при необходимост от затваряне на големи помещения – повече от 20 м. ширина и 10 м. височина;

- За интензивна и продължителна употреба;

- Врата, нагъваща се посредством метални профили между секциите, свързани помежду си с полиестерни ленти;

- Скорост на отваряне/затваряне – до 1,2 м/сек, контролира се посредством инвертор;

- Съчетание между прецизна функционалност и елегантен дизайн;

- Избор на богата цветова гама и възможност за вграждане на прозрачни секции;

- Висока ударо- и вятъро устойчивост – клас 2 (EN12424);

Run

Run врати- Подходящи за затваряне на малки и средни помещения;

- За интензивна и продължителна употреба;

- Врата, навиваща се на вал, задвижван от електромотор;

- Скорост на отваряне/затваряне – до 1,2 м/сек, контролира се посредством инвертор;

- Удароустойчива и напълно безопасна при поточни линии и преминаване на мотокари и електрокари;

- Съчетание между прецизна функционалност и елегантен дизайн;

- Избор на богата цветова гама и възможност за вграждане на прозрачни секции;

- Висока ударо- и вятъро устойчивост – клас 2 (EN12424);

Видове гаражни врати и какво трябва да знаем

охранителна гаражна врата

Охранителна ролетка + автоматика от Beninca

 • изработена от поцинкована стоманена ламарина с прахово полимерно покритие в бял цвят;
 • за светъл отвор до 7 м;
 • двигател за охранителни ролетки PS 1.60En  с приемник и 2 бр. дистанционни управления;
 • включена доставка, монтаж и 2 години гаранционна поддръжка;
Гаражна секционна врата

Гаражна секционна врата + автоматика от Beninca

 • изработена от висококачествена поцинкована стоманена ламарина, "сандвич панел" с топлоизолация, цвят бял;
 • за светъл отвор до 7 м;
 • автоматика за гаражна врата Kit Dumper с приемник и 1 бр. дистанционно управление
 • включена доставка, монтаж и 2 години гаранционна поддръжка
Гаражна двукрила врата

Гаражна двукрила врата + автоматика от Beninca

 • изработена от метални панели;
 • крила до 5 м;
 • автоматика за двукрила врата Kit Bill (два двигателя, централа, приемник и 1 бр. дистанционно управление;
 • включена доставка, монтаж и 2 години гаранционна поддръжка;
Конзолна плъзгаща врата

Конзолна плъзгаща врата + автоматика от Beninca

 • за светъл отвор до 15 м;
 • няма нужда от релса на земята;
 • никаква поддръжка дори през зимата;
 • автоматика за плъзгаща врата Bull5 с приемник и 1 бр. дистанционно; - включенa доставка, монтаж и 2 години гаранционна поддръжка; - не са включени фундаменти и окабеляване;

Кои са основните изисквания, с които трябва да се съобразим при избор на врата за гаража или двора.

На първо място – сигурност. В края на краищата основното предназначение на вратите е да ни предпазват от нежелани набези и посегателства. В този смисъл е задължително гаражните или дворни врати да бъдат изградени от достатъчно здрави и устойчиви материали. А какво по-добро решение в случая от метала?

Едно от най-важните изисквания за правилен избор на гаражна или дворна врата е тяхната функционалност. Така например двукрилите врати не са подходящи при по-малки пространства, тъй като изискват място за радиалното движение на крилата. В този случай е добре да помислим за вариант с плъзгаща врата, когато ограждаме двор, или за секционна или ролетна врата – при гараж. Всяко едно от тези решения има своите предимства и недостатъци и затова трябва да бъдат направени компромиси и да се избере най-подходящия за конкретния обект вариант.

Не на последно място, дворните и гаражните врати трябва да се вписват в общия дизайн на сградите и помещенията. Да не забравяме, че порталната врата е първият ни допир и първото впечатление, което добиваме от бъдещия домакин. Така например, масивни дървени врати са подходящи за сгради в старинен стил, докато за съвременните постройки далеч по-добър вариант са иноватовните материали и решения.

Кои са основните видове гаражни и дворни врати и какви са основните предимства и недостатъци на всеки един тип. Когато става дума за преграждане на дворно пространство или фирмен паркинг, вариантите са два – двукрили и плъзгащи врати. Когато затваряме гараж, склад, хале или сервизно помещение, изборът е между двукрила врата, секционна врата и охранителна ролетка.

Двукрили врати

Основното предимство на този тип врати, което ги прави предпочитани, особено при затварянето на пространства с по-интензивен трафик, е че са по-бързи от плъзгащите. Съществен недостатък при тях е, че изискват място за радиалното движение на крилата, което не винаги е налично. Освен това, двукрилите врати са склонни към провисване и са трудни за поддръжка, особено през зимата. Затова и не са подходящи при затварянето на по-големи пространства.

Автоматизирането на този тип врати е няколко вида – с бутални, шарнирни и подземни двигатели. Най-разпространеният в България и същевременно най-евтин вариант са буталните задвижвания. Те се монтират към рамото на вратата и носещата колона. Дизайнът им е компактен и не нарушава общата визия на вратата. Основен недостатък при тях е, че когато се изисква отваряне на крилата на вън, двигателите трябва да се монтират в светлия отвор и по този начин отнемат от пространството на прохода. За този случай добро решение са шарнирните двигатели. Чупещо рамо осигурява отваряне и в двете посоки, дори когато двигателите са монтирани от вътрешната страна на колоните. При тях, обаче, се изискват достатъчно широки колони за да бъдат монтирани.

Най-доброто и същевременно най-скъпо решение за автоматизирането на двукрили врати са подземните двигатели. Те са капсуловани, безшумни и невидими и не нарушават по никакъв начин дизайна на вратата. За повече информация - раздел „Задвижвания за плъзгащи врати“.

Плъзгащи врати

Основните предимства на плъзгащите врати са, че позволяват затваряне на далеч по-големи пространства, без риск от провисване и с по-лесна поддръжка. В същото време те не отнемат от пространството на двора или фирмения паркинг. Като недостатък може да се отчете, че плъзгащите врати са по-бавни от двукрилите и освен това се нуждаят от пространство по дължината на оградата, където да се прибират в отворено положение.

Плъзгащите врати от своя страна биват два вида – плъзгащи се по релса и конзолни плъзгащи врати. В първия случай вратата се плъзга по бетонирана в земята релса, V или U-образен профил с помощта на колела. Това е по-евтиният вариант, но той за съжаление крие доста неудобства, свързани най-вече с преминаването по релсовия път на МПС и с почистването му, особено през зимата.

Най-доброто решение за плъзгаща врата е така нар. конзолна врата. При нея вратата се движи по протежение на светлия отвор на 8-10 см над земята. Това се постига с помощта на комплект механизми, релси, колички, водещи колела, ролки и посрещачи, които се предлагат от фирма HiMotinos, част от холдинга Beninca. Основното предимство на конзолните врати е, че са изключително лесни за поддръжка. Движението на вратата е гарантирано и при замърсена среда и при тежки метеорологични условия. Недостатък на този тип врати е, че изискват допълнително място за прибирането в отворено положение на така нар. опашка, с която се осъщестява балансирането на вратата. Тя по правило е около 1/3 от светлия отвор. За повече информация на сайта в раздел „Части и аксесоари за врати и портали“ е поместен конфигураторът на HiMotions.

Автоматизирането на плъзгащите врати се осъществява посредством двигател с вграден приемник и зъбни рейки, които се монтират по продължение на вратата. Фирма Бисайд предлага богата гама задвижвания за плъзгащи врати, в зависимост от килограмите на вратите – от 350 кг до 4,5 тона, както и в зависимост от интензитета на използване – на 220 и на 24Vdc.

За повече информация – раздел „Задвижвания за плъзгащи врати“.

Секционни врати

Това е най-доброто и най-разпространеното решение за затваряне на гаражи, сервизни помещения и халета. Секционните врати се изработват от хоризонтално разположени, скрепени една с друга ламели от ламарина с пълнеж от пенополиуритан. Вратите се придвижват с помощта на релси и водачи, разположени в двата края на светлия отвор. В този тип врати могат да бъдат вградени прозорци и допълнителни пешеходни врати. Гаражните секционни врати се характеризират със здравина, добра звуко- и термоизолация и освен това са безопасни, тъй като са изготвени от екологични и пожароустойчиви материали.

Секционните врати се задвижват както ръчно, така и автоматично. Автоматичното задвижване се осигурява посредством двигател и релса, монтирани на тавана на помещението. Beninca предлага различни двигатели в зависимост от квадратурата и килограмите на секционните врати. Моторите са с вграден контролен блок с включен радиоприемник. Работата на задвижванията може да бъде гарантирана дори при отпадане на основното захранване, ако бъдат свързани батерии, които се поместват идеално в тялото на мотора.

От особена важност, предвид размера на гаражните секционни врати и интензитета на движение през тях, е обезопасяването им. То се осъществява чрез обезопасителни устройства против скъсване на въжета и пружини, чрез вградена спирачка в електромотора, амперметричен датчик против препятствия и чрез фотоклетки.

За повече информация – раздел „Задвижвания за гаражни врати“.

Ролетни врати

Използват се по-често за магазини, складове, халета, както и при по-малки гаражи, където пространството не позволява поставянето на секционна врата. Ролетните гаражни врати са най-евтиният вариант, но съществен недостатък при тях е ниската сигурност.

Основно предимство на охранителните ролетки е, че не заемат много място и могат да бъдат монтирани както от вътрешната, така и от външната страна на помещението. Охранителните ролетки по подобие на секционните врати са изработени от свързани помежду си хоризонтални ламели, изработени от ламарина с пълнеж от пенополиуритан. Те се навиват върху вал, в който може да бъде вграден електромотор за автоматичното им отваряне.

Бисайд предлага всички необходими части и аксесоари за изработката на охранителни ролетки - от микроперфорирана ламарина тип „москито“, пружини и барабани до дръжки, брави, биелети, охлюви. Всички предлагани от фирмата елементи са изработени от висококачествени материали, подбрани прецизно, за да гарантират здравина, безопасност и продължителна интензивна употреба без износване.

За повече информация – раздел „Части и материали за охранителни ролетки“.

Предлагат се и различни видове задвижвания за ролетни врати, в зависимост от тежестта и диаметъра на вала на ролетките. Двигателите са с един или два мотора на 220 или 24 Vdc.

За повече информация – раздел „Задвижвания за охранителни ролетки“.

   Изделията от метал стават все по-популярни и желани. Различни продукти и аксесоари за врати, портали, бариери, огради съществуват навсякъде около нас. Предвид високата стойност на сигурността и комфорта, под внимание се вземат и множеството качества, от които са изработени те.
Изделията от желязо използвани за огради, порти, врати, завоалиращо отместват останалите модели. Те неминуемо се нареждат сред най-устойчивите, а конкуренцията на пазара ги прави все по-усъвършенствани и красиви.
   С годините и все по-нарастващата конкуренция и изискванията на потребителя към сигурността и защитата на имуществото става определяща фактор. Ето, защо всякакви механизми, части и материали сега могат да гарантират спокойствие и защита за години напред.
   Изделията от ковано желязо подлежат на многократни обработки, а това дава големи възможности за тяхното преобразяване от едни продукти в други. Метални брави, врати и задвижващи механизми целят и да спестяват време и средства. Съществуват множество качества доказали устойчивостта, издържливостта и дългогодишната експлоатация на модерните решения за индустриални, битови, производствени и офис врати, охранителни ролетки, портали и бариери.

Всеки, който има вила, къща с дворно място или имот извън града, може да осигури защитата им.
Всеки, който разполага с голяма производствена сграда, склад, офиси или магазини може да организира реда и контрола в преминаващия ежедневен трафик.

   Съвременните продукти за гаражни врати, интериорни врати, индустриални врати, създава уют в дома и обществените помещения и гарантират сигурността и контрола в индустриалните сгради.
Изящество и детайлизиране на орнаментите е онова, което прави всички модерни форми и размери така идеални за всяко място.
   Доверявайки се на високо технологични материали, избирайки вие си осигурявате по-добър стандарт на живот. Поставянето им не изисква много усилия и се извършва за кратко време.
Инвестирането в качествени врати, аксесоари и части за тях, вие получавате дългогодишна експлоатация.
   В избора на фирма за всякакви аксесоари, части и материали за врати, доверете се на утвърденият представител на BENINCA и направете своята заявка сега!

Нашите продукти